torsdag 10 september 2009

Om en ny elev

22:11

När man jobbar på SFI möter man människor från många olika länder men också med vitt skild ambitionsnivå. Jag mötte en ny elev idag som verkligen ville lära sig svenska. Han har varit i Sverige i tio dagar och vi kom att tala (på engelska) om varför han och hans familj kom som flyktingar till just Sverige.

"Sverige är ett så bra land, för kommer man hit får man möjlighet att lära sig språket, för att sedan kunna skaffa sig ett arbete eller läsa vidare, och man får pengar till mat och kläder under tiden."

Jag tror det är sunt att få en kulturell mångfald och vore alla lika motiverade som denne man vore det inte svårt med integrationen, men tyvärr fastnar många innan dom riktigt kommit in i samhället. Där har vi något att jobba med.

Hoppas bara inte att hans entusiasm kvävs när han inser att det nya språket har hela arton vokalljud (vissa språk har bara tre) och innehåller många ord med dubbla betydelser. Tre exempel: Resa och Åker. Båda är både verb OCH substantiv. Tår = substantiv i singular OCH plural.

Jaja, jag ska coacha honom genom djungeln så gott jag kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar