tisdag 22 september 2009

Om geocaching

Jag träffade kamrat M idag, trevligt som alltid. Vi lärde känna varandra någon gång på stenåldern, men har inte haft mycket kontakt alls under drygt 10 år. Nu har våra livsvägar åter flätats samman till (hoppas jag) bådas glädje.

Vi kom att tala om en av hennes passioner, nämligen Geocaching. Det fungerar som en 2000-talets skattjakt, det finns massor (jag menar massor) av gömställen runt i hela världen som man ska leta upp med hjälp av en portabel GPS. I Sverige finns det 17 000 registrerade gömställen, caches.

Ett gömställe har en behållare av varierande storlek och i den ska det finnas en loggbok eller gästbok där man kan skriva att man besökt platsen och några bytesprylar. Om du lägger något du har med dig i skattgömman får du nämligen också ta något därur.

Alla gömställen är registrerade med koordinater på hemsidan, så det är bara att knappa in i sin GPS och börja leta. Ibland finns det ledtrådar, typ Under en sten. Man kan också lägga upp ett nytt gömställe via hemsidan. I Småstaden finns det tydligen ungefär 30 gömställen redan och i Storstaden två mil bort finns det 200.

Geocaching startades år 2000 när USA tog bort störsignalerna från sina satelliter, vilket gjorde att gemene man kunde söka platser med bara någon meters felmarginal med sin GPS. Just nu finns lite drygt 900 000 registrerade skattjägare i världen.

Tänk, vad folk hittar på. Nästan lika nördigt som Hattrick.

2 kommentarer: