tisdag 23 februari 2010

Om sömn


Jag hörde på P1 Morgon imorse att sömn är viktigt. För att verkligen ta till sig och lagra nyvunnen kunskap ska man tydligen ta en "nap". Och inte bara lägga sig och vila, eller ta en 20 (hmmm, talet tjugo ligger i gränslandet för när man skriver med bokstäver eller siffror, vilken myndighet mejlar man för att få klarhet och ett sådant spörsmål?) minuters "powernap", inte. Här gäller det att producera REM-sömn, och för detta krävs en timmes siesta.

Hur ska stressade studenter som Skruttet hinna med detta? Och för att göra saken än värre redovisar reportaget vidare rön som beskriver kaffet som ett bedrägligt medel att hålla sig vaken för nattliga tenta-tröskningar. Det dövar förvisso kroppens omedelbara krav på sömn men höjer ingalunda förmågan att ta in ny kunskap.

Kommer detta reportage på något sätt förändra studietekniken hos landets studenter? Förmodligen inte.
Kommer det förändra universitetens föreläsningsupplägg? Knappast.
Men nu vet ni i alla fall om det...

3 kommentarer:

  1. Hej Knyttet!
    Alltså mango, har du något tips för insomning? Jag sov så illa inatt att jag somnade till på en otroligt viktig föreläsning, inte bra!! Help!
    Hoppas allt är bra med dig :)
    Kram Mymlan, aka Linne

    SvaraRadera
  2. Ojdå, Mymlan kan du nog inte ta som nickname utan vidare, det finns en världsberömd bloggare med det namnet. ;)

    Njae, mörkt och tyst ska man väl ha, så lite intryck som möjligt de sista minutrarna innan du vill sova. Sen finns ju tabletter att tillgå, men det kanske inte ska testas i första hand...

    SvaraRadera
  3. Men jag vill också ha ett nickname ur Mumin! kan du ge mig ett i såna fall??

    Ah, det var faktiskt ett mycket bra tips! Tror du det kan va bra att lyssna på klassisk musik?

    kram

    SvaraRadera