torsdag 29 oktober 2009

Om makabra betalningsmedel


17:44

Den här veckan är det på SFI
liksom på de flesta skolor höstlov. Någon sa att denna företeelse grundar sig på att barnen förr i tiden fick ledigt för att hjälpa till att plocka potatis, någon annan att det har med älgjakten att göra. Vad barn skulle ha för uppgift att fylla just i älgjakten har jag svårt att tänka mig. Ekvationen Fler barn i skolan = Färre potentiellt vådaskjutna barn i skogen tycker jag talar för att inte ha ledigt just då.

Hur det än är med den saken så är huvuddelen av SFI-eleverna i alla fall lediga från skolan. Detta gäller dock inte flyktingar, den grupp som kommit från krigshärjade områden för mindre än två år sedan. Den gruppen hade vi idag dagen handlade om kvitton, moms, jämförs- och kg-priser och pengar.

Vi delade ut låtsaspengar i olika valörer, både sedlar och mynt, från tusenkronorssedlar till femtioöringar. Vi pratade om vilka som var avbildade på sedlarna, och sedan fick de var och en räkna ut hur mycket pengar de var och en hade fått. Det var då en somalisk kvinna framkallade både förvirring och skratt när hon berättade:

Jag har sextioåtta kronor och femtio öron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar